Club SEAT Romania - clubul pasionatilor de modele ale marcii SEAT

 
Nautilus
Subiect Autor
Mesaje: 138
Membru din: 08 Dec 2007, 19:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Fulii usurate sau?... intrebare pentru ingineri

27 Mai 2009, 13:00

Repostez aici un mesaj pe care l-am pus si pe seatcupra.net in speranta ca putem afla mai multe de la cineva cu cunostinte ingineresti mai bogate

Crankshaft pulley is iron, weighs about 1.6kg (~3.5lbs) and according to people around the net it does incorporate a rubber harmonic damper.

This is how it looks (a Golf Mk4 version but still a 1.8T):

Imagine

Imagine

I for one fail to see the rubber ring which would do the harmonic balancer job...

This is a damaged one from a longitudinal 1.8T (an A4) and the rubber ring can be seen:

Imagine

Aftermarket options:

Lightweight (not underdrive!) aluminium pulleys from ECS, Craven or other manufacturer. They do not incorporate a rubber harmonic balancer and weigh around 0.3-0.4 kg (0.66-0.88 lbs)

Imagine

Fluidampr viscous-damping pulley from Fluidampr. This is how it works:

http://www.fluidampr.com/HOWITWORKS.htm

The 1.8T version weighs 6 lbs or 2.7 kg

From reviews we find out also that Fluidampr dampens the vibrations and helps the smoothness when revving up under open throttle almost to Rolls-Royce levels, or at least this is how it performed on large V6s and V8s.

On the other side, for torquey engines like a chipped 1.8T there is said lightweight pulleys are not suitable, the crankshaft twist would quickly wear out the bearings and previous to that engine smooth running would suffer.

However, Fluidampr is heavy, 70% heavier than stock pulley. The basic idea behind lightweight pulleys was to free horsepower wasted by parasitic drag.

Will a Fluidampr decrease available crank hp and by how much?

Will a lightweight pulley provide a couple more hp and by how much?

Or crank hp would not be affected enough to feel the difference?

I'm talking first and fore most to people who had tried at least one of them or they are skilled in engineering or both. Balancing a high-revving engine is a very delicate job subject to great risks.


~Nautilus
1966 VW (Broscuta) 1300 - "steaua" spotului publicitar la Orange
2005 Seat Leon FR 1.8T
Blog incomod
 
Nautilus
Subiect Autor
Mesaje: 138
Membru din: 08 Dec 2007, 19:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Fulii usurate sau?... intrebare pentru ingineri

27 Mai 2009, 21:11

Un prim raspuns l-am aflat de la Dinan, vwvortex cat si seatcupra.net: fuliile usurate sunt atat inutile cat si paguboase, deoarece nu produc nici macar 1 CP in plus dar nici nu amortizeaza vibratiile arborelui cotit, iar la 7000 rpm si peste riscul de accidente prin distrugerea palierelor sau ruperea unei biele e foarte mare.

Mai ramane sa aflam cum functioneaza Fluidampr, si daca greutatea sa suplimentara afecteaza comportamentul motorului (urcare in ture, putere la turatiile mari, cuplu)

~Nautilus
1966 VW (Broscuta) 1300 - "steaua" spotului publicitar la Orange
2005 Seat Leon FR 1.8T
Blog incomod
 
The teacher
Profesoru
Mesaje: 2828
Membru din: 26 Mar 2008, 17:26
Localitate: Bucuresti /Titan
Contact:

Re: Fulii usurate sau?... intrebare pentru ingineri

29 Mai 2009, 00:50

Chit ca ma bag in seama , fara a avea toate innformatiile necesare , o parere de nespecialist , cu niste mici cunostinte de mecanica , vibratiile vibrochenului , sunt preluate in general de paliere , adica de zonele unde sunt montati cuzinetii , mentionez asta pt nespecialisti, mi se pare greu plauzibil ca o fulie mai usoara sa rupa o biela aceasta aflandu-se in zona cu protectie maxima a arborelui cotit , distanta dintre doi palieri fiind destul de mica , fulia fiind in afara blocului motor , poate da o vibratie dar in a rupe o biela ma indoiesc sincer , totusi fortele si presiunile care apasa asupra acestei componente vitale , care este arborele cotit , nu sunt de neglijat asa ca exista o urma de indoiala si in acest post al meu . Existra si versiuni ca aceste fulii usurate ar ajuta motorul sa mearga mai bine , dat fiind greutatea lor scazuta , ar influenta pana la urma performantele dinamice ale masinii , cum se stie ca o volanta usurata iti creste puterea masinii , de ce nu ar face-o si aceste componente...............este doar o parere de pasionat nu o luati ca si opinie definitorie
 
Nautilus
Subiect Autor
Mesaje: 138
Membru din: 08 Dec 2007, 19:36
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Fulii usurate sau?... intrebare pentru ingineri

29 Mai 2009, 10:29

Motivul pentru care specialistii sustin ca se pune fulia de tip "harmonic damper" pe care o avem toti sunt urmatoarele:

Exista 2 tipuri de vibratii pe care le produce un motor: cele provocate de neregularitati in masa elementelor in miscare (pistoane, biele, arbore cotit) si pe care fabricantul le combate prin montarea de contragreutati pe arborele cotit si prin echilibrarea celorlalte componente in miscare si al doilea tip care sunt provocate de deformarea elastica a componentelor metalice (vibratii de torsiune) care sunt combatute prin montarea fuliei "harmonic balancer", care se compune dintr-o masa de otel si un material elastic amortizor - cauciuc:

Imagine

Vibratiile provocate de torsiune sunt absorbite de volant, mai ales ca noi avem volante dual-mass (compuse din 2 jumatati intre care se gasesc arcuri, ca un urias disc de ambreiaj), insa la capatul opus al motorului cresc in amplitudine pe masura ce creste si turatia (de asta nu se mai fabrica motoare 8-in-linie, n-ar rezista la turatiile folosite in epoca moderna).

Imagine

Fuliile ultra-usoare nu au nici un fel de amortizare, o astfel de fulie e o simpla bucata de aluminiu strunjit.

Fluidampr face acelasi lucru ca si un amortizor de vibratii clasic, dar foloseste o masa de otel care inoata intr-un ulei siliconic ultra-vascos (de 45 000 de ori mai vascos decat uleiul de motor obisnuit) asemanator cu lichidele din diferentialele cu vasco-cuplaj, si astfel functioneaza mult mai eficient si la turatii mai mari sau mai mici decat cele prevazute de fabrica pentru motor.

Este evident ca Fluidampr da rezultate, comentariile unora care l-au incercat pe motoare masive ca acela de pe 350Z au fost entuziaste.

Intrebarea mea era: din moment ce Fluidampr e cu 1,1 kg mai greu ca fulia stock, va duce la un efort suplimentar asupra motorului, mancand din putere, sau diferenta e neinsemnata fata de masa celorlalte componente rotative: arbore cotit, volant etc?

~Nautilus
1966 VW (Broscuta) 1300 - "steaua" spotului publicitar la Orange
2005 Seat Leon FR 1.8T
Blog incomod

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator