Club SEAT Romania - clubul pasionatilor de modele ale marcii SEAT

 
ionutpopa2008
Subiect Autor
Mesaje: 46
Membru din: 18 Noi 2013, 23:17
Localitate: Craiova

Anvelope de iarna

29 Noi 2013, 22:07

Salutare! Am tot intrebat in stanga si in dreapta daca este obligatorie echiparea unui autoturism cu toate cele patru anvelope de iarna,sau doar pe cele de tractiune si am primit numai raspunsuri de gen" Da,da...asa este pe toate patru " ; " Normal ca toate patru " . Ok,nici o problema,dar eu am citit legea nr.161/2011 si zice asa : " La articolul I punctul 2, punctul 28 al alineatului (1) al articolului 102 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate,constitue contraventie.
Deci...dupa mintea mea...doar pe cele de tractiune.Voi ce parere aveti?
 
Avatar utilizator
andrei.27kim
Mesaje: 2498
Membru din: 27 Mai 2008, 20:06
Localitate: Iasi
Contact:

Re: Anvelope de iarna

29 Noi 2013, 22:46

Si cu ce te ajuta daca iti montezi anvelope de iarna doar pe rotile pe care ai tractiunea(cele fata in cazul modelelor noastre) daca in 500m te invarti de 3 ori pentru iti derapeaza spatele? De acord ca am dramatizat in exemplul dat, dar ideea este ca anvelopele de iarna au caracteristici care difera foarte mult de cele de vara si iti permit un grad mai mare de control asupra masinii in conditii de zapada, polei si chiar si la temperaturi foarte scazute(o anvelopa de vara isi pierde foarte mult din elasticitate si devine plastica asadar poate conduce la o pierdere a aderentei pe puntea pe care este montata).
Unii vor spune ca, conduc foarte prudent iarna si ca nu au nevoie de anvelope de iarna pe spate dar ruperea aderentei poate surveni la orice viteza cu consecinte foarte diferite in functie de acesta.
Un alt aspect de luat in seama este ca faptul ca greutatea care apasa pe puntea spate este sensibil mai mica(in cazul predominant in care in masina sunt 1-2 persoane) ca cea de pe puntea fata, asadar fortele ce "apasa" pe anvelopa sunt mai mici si ruperea aderentei se face mai usor decat in cazul puntii fata.

Sunt de parere ca nu are rost sa ne invartim in jurul unei legi(buna - rea, fiecare o percepe cum doreste) pana gasim o portita de scapare, pentru ca menirea ei este de a spori siguranta deplasarii autovehiculelor in sezonul rece. Este doar o parere....
Actual: '16 LEON 5F X-Perience 1.8 tsi DSG Navada White
'04 Ibiza 6L1 Aqua Green 1.2 12V AZQ
Ex: '08 LEON 1P1 Chrono Yellow 2.0 Tdi FR
'07 Cordoba 6L2 Blue Mar 1.9 Tdi AXR – the auto emotion sedan
 
ionutpopa2008
Subiect Autor
Mesaje: 46
Membru din: 18 Noi 2013, 23:17
Localitate: Craiova

Re: Anvelope de iarna

30 Noi 2013, 16:45

Sunt total de acord ca siguranta este mai presus de toate in acest caz.
Sigur ca masina poate fugi de spate foarte usor,dar sa ne gandim ca inainte de a se da legea obligatorie cu echiparea masinii cu anvelope de iarna,ereau foare putin care foloseau in acest anotimp acest tip de anvelope.Legea,spune clar ca pe rotile cu tractiune.Nu stiu daca vreun militian va opri pe cineva si il va gasi cu anvelope doar pe tractiune si ii va zice " ba...eu tot iti iau certificatul ca daca derapai de spate cumva " ,atunci legea nu mai este lege tipic romanesc, normal.
 
Avatar utilizator
BALTAZAR2003
Moderator
Mesaje: 7461
Membru din: 22 Iul 2008, 22:26
Localitate: Bucuresti Dr. Taberei
Contact:

Re: Anvelope de iarna

30 Noi 2013, 20:16

raspunsul se afla in ce ai postat
conduci un autobuz? cap tractor ori alta magaoaie?
nu! conduci un autoturism si atunci trebuie sa ai toate rotile echipate corespunzator.
Aici @"iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate,constitue contraventie." legiutorul nu a facut decat sa sublinieze ca esti obligat chiar daca ai n` spe perechi de roti sa ai anvelope si lanturi daca o impun conditiile inclusiv pe rotile tractoare, intrucat acestea se pot afla la mijloc de exemplu.
Cordoba Fever + Fresc, 1.4l/86Cp (nu se stie pe unde-i are!), 2008, Rosu Emocion

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator