Club SEAT Romania - clubul pasionatilor de modele ale marcii SEAT

 
Avatar utilizator
robert_obby
Subiect Autor
Mesaje: 4
Membru din: 15 Oct 2010, 13:22
Localitate: Iasi
Contact:

AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

19 Apr 2012, 23:44

Salut. Am un leon 1m din 2001 1.6 16v azd si de 3 zile nu mai porneste.Am dus-o in service la bosch pe splai bahlui in Iasi.Nu i-a dat de cap.Comportament:
-Functioneaza tot mai putin bordul.In bord cand pun contactul se aprinde doar martorul de la baterie si daca apas apas butoanele de la avarii ,lumini si semnalizari in rest nimic...nici pe ecranele unde sunt afisati km respectiv ceas consum ,nici un martor care normal se aprinde atunci cand pui contactul
-pompa de benzina baga ..am scos si returul sa ma asigur si am pus contactul si e ok
-bateria e buna
-daca dau la automat invarte foarte bine dar nu da semn ca vrea sa porneasca
-am folosit ambele chei crezand ca e vb. de cipul din cheie ca poate ar fi dus dar in nici un caz la ambele chei odata
-clima merge casetofon merge inchidere merge ..
Sa va spun simptomele inainte de a nu mai porni deloc:
Ies de la servici dau la automat de cateva ori si nimic,observ ca nu mi se aprind martorii din bord decat cel de la baterie,ma imping niste colegi ...nimic,opresc si cu contactul pus fiind ...deodara se aprind toti martorii pt. contact ...dau la automat si porneste la sfert.Plec...pe drum jocuri de lumini ca si cum motorul ar fi fost oprit cu contactul pus doar(precizez ca motorul mergea perfect).O accelerez pana in 5000rpm si pornesc si acele pt cateva secunde asta de vreo 2 3 ori si atat.Ajung acasa opresc dau din nou la automat si nimic...mort.Observ ca imi dispare si afisajul de pe ecrane ..asa cate un pic se vedea ca si cum nu ar face contact si imi afisa doar liniute.De atunci in cateva ore nu a mai aparut nimic pe display.in timp ce eu desfaceam ceasul(tocmai invarteam primul surub) si in acelasi timp un prieten misca firele de la sigurantele de pe baterie au inceput sa apara iasr cateva liniute si atat pt cateva minute.
Electricianul de la Bosch a bagat-o si pe teste a desfacut-o toata ca imi era mila cand am vazut-o si nu gaseste nimic.Zice ca ori e calculatorul ori am o intrerupere undeva ca testerul nu vede motorul si nici calculatorul(robabil se referea la cel de bord de sub grila de la stergatoare).
Aveti vreo idee?
 
Avatar utilizator
BALTAZAR2003
Moderator
Mesaje: 7384
Membru din: 22 Iul 2008, 22:26
Localitate: Bucuresti Dr. Taberei
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

20 Apr 2012, 05:42

salut,
Zii meseriasului sa verifice intai partea de alimentare.
Nu ai ce pune pe tester pana nu te asiguri ca toate modulele se alimenteaza.
Conexiunile aflate pe baterie, daca sigurantele de pe baterie sunt ok, daca bornele sunt stranse bine si curatate, daca ai traseul de masa bine facut.
Sa verifice alimentarea pana sub bord, si dupa cheia de contact, acela este un alt punct cu posibile probleme.
Din ce spui probabil ai un traseu ce asigura alimentarea permanent intrerupt.
Sa nu ai cabluri roase de sobolani, am doi prieteni care au ajuns cu masinile in service dupa ce rozatoarele au exterminat cablurile din compartimentul motor.
:hi
Cordoba Fever + Fresc, 1.4l/86Cp, 2008, Rosu Emocion
Imagine
 
Avatar utilizator
dany19940
Moderator
Mesaje: 6739
Membru din: 20 Iul 2008, 19:28
Localitate: Onesti
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

20 Apr 2012, 06:57

Normal ca nu-ti "vede" calculatorul motorului, daca nu-ti "vede" bordul mai intai. Toata comunicatia se face prin bord. Nu-ti porneste ca nu-i alimentat bordul, in care este inclus si imobilizatorul. Deci, logic, nu porneste. Daca spui ca se aprind doar liniute...nu as opta ca nu are alimentare. Pot sa roada sobolanii cat vor la motor, ca bordul tot ar trebui sa se aprinda, chiar si fara cheia in contact. Firul gros de + care vine de la baterie inspre bord nu-l rod sobolanii, ca doar nu au patenti in gura :) . Sa masoare mai intai daca iti ajunge tensiune in mufele bordului. Are o tensiune permanenta( de aia vezi ceasul, km...depinde de verisunea de bord), si una prin contact(cand se aprind restul de martori din bord, se alimenteaza imobilizatorul, etc). Daca una lipseste, trebuie investigat. Daca ai fost la un service la care electricianul nu dispune de scheme, sa stie unde sa caute...da, desface tot bordul si tot nu stie ce sa caute. Sa verifice odata siguranta 15 de 5 A(tensiune permanenta), siguranta 37 de 10 A cu contactul pus si siguranta 11 de 5 A cand da la demaror cred. Apoi sa caute firul de masa al bordului (in mufe), ca sa vada daca are si masa buna bordul. Toate tensiunile intra in aceeasi mufa in bord, dupa cum urmeaza: cel cu + permanent in pinul 23, cel cu + prin contact in pinul 30, ultimul in pinul 1. Masa e pe pinii 9 si 24 in aceeasi mufa. Mufa este cea din stanga masinii, nu cea dinspre centru. Daca toate tensiunile ajung unde trebuie...imprumuta alt bord si testeaza doar, ca oricum nu va porni. Daca asa se aprind toate...concluzia o tragi singur. Exista posibilitatea sa alimentezi bordul pe bancul de probe chiar, sa fie verificat separat. Sunt studenti in Iasi care cred ca s-ar descurca sa-ti refaca ceva lipituri la mufele bordului, nu cu letconul de schimbat carbuni la demaroare.
Toledo 1M/AUS/1,6/16V /115CP midnight blue metallic
Arosa 6H/AUB/1,4/16V/107CP rosu

"I didn't mod my car to be faster/better than other cars, I modded my car so its faster/better than it was before the mod"
"When events test men, angels then appear" - Cand timpurile ii pun la incercare pe oameni, atunci apar ingerii...
 
Avatar utilizator
bertzi43
B-82-AJS
Mesaje: 2946
Membru din: 27 Mar 2008, 20:58
Localitate: bucuresti
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

20 Apr 2012, 09:03

daca nu se poate conecta cu programul de diagnoza la masina cel mai probabil este calculatorul masinii busit(prajit ceva pe el)
cel putin la mine cand s-a prajit calculatorul masinii avea aceleasi simptome,se aprindeau martorii in bord,invartea dar nu pornea deloc si nu se conecta vcds deloc la modul decat la cel de airbag care este separat....s-au invartit aproape toti mecanicii de la avia motors juma de zi pe langa ea :yh
_____________________________________________

Seat Leon 1M Stella,1.6 16v,105 cp...
Imagine
 
Avatar utilizator
dany19940
Moderator
Mesaje: 6739
Membru din: 20 Iul 2008, 19:28
Localitate: Onesti
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

20 Apr 2012, 09:32

Nu exista termenul de "calculatorul masinii". Fiecare modul in parte este un calculator in sine, care discuta intre ele prin intermediul bordului. Exceptie sunt airbagul, radioul (simplu sau navi), parca si clima. La restul liniile de comunicatie se unesc si intra in CAN, care este inclus in bord. Daca bordul nu merge (nealimentat sau ars), nu "discuti" cu nici un alt modul si nici nu porneste masina. Chiar si daca-i ars ceva din bord, exista posibilitatea ca masina sa pornesca totusi, dar sa nu arate nimic in bord. Depinde ce este ars. Sa faca verificarile de care am scris acel electrician si, in functie de ce gaseste, se poate actiona apoi. Deci ECU este un calculator, ABS-ul este un calculator, bordul este altul...etc. In totalitate este o retea CAN. Fiecare in parte trimite informatii catre cel cu care functioneaza in conjunctie si toate catre bord. Care iarasi trimite informatii unde este nevoie de ele. Vorbesc de 1M aici.

PS: La tine ce anume ai schimbat, Bertzi?
Toledo 1M/AUS/1,6/16V /115CP midnight blue metallic
Arosa 6H/AUB/1,4/16V/107CP rosu

"I didn't mod my car to be faster/better than other cars, I modded my car so its faster/better than it was before the mod"
"When events test men, angels then appear" - Cand timpurile ii pun la incercare pe oameni, atunci apar ingerii...
 
Avatar utilizator
andrei.27kim
Mesaje: 2488
Membru din: 27 Mai 2008, 20:06
Localitate: Iasi
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

20 Apr 2012, 11:00

Robert, iti pot recomanda eu electrician auto foarte bun(sau cel putin asta e parerea generala prin toate service'urile) in Iasi, dar te atentionez din start ca are niste tarife, sa zicem, piperate :tongue. Iti las numarului lui pe PM :hi
Actual: '16 LEON 5F X-Perience 1.8 tsi DSG Navada White
'04 Ibiza 6L1 Aqua Green 1.2 12V AZQ
Ex: '08 LEON 1P1 Chrono Yellow 2.0 Tdi FR
'07 Cordoba 6L2 Blue Mar 1.9 Tdi AXR – the auto emotion sedan
 
Avatar utilizator
bertzi43
B-82-AJS
Mesaje: 2946
Membru din: 27 Mar 2008, 20:58
Localitate: bucuresti
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

20 Apr 2012, 12:33

dany19940 scrie:
S: La tine ce anume ai schimbat, Bertzi?

eu am schimbat ECU(cel de sub stergatoare)se prajise tot :roll:
PS:dany unii din noi nu au asa multe cunostinte de electrica,toate is calculatoare :yh
_____________________________________________

Seat Leon 1M Stella,1.6 16v,105 cp...
Imagine

 
Avatar utilizator
dany19940
Moderator
Mesaje: 6739
Membru din: 20 Iul 2008, 19:28
Localitate: Onesti
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

20 Apr 2012, 14:40

Probabil la tine s-a ars de-ti punea in scurt liniile de comunicatie, de aia nu puteai diagnostica masina. Bad luck, zau! Cine stie, mai repara si de-alea, daca iese reparatia mai jos decat unul SH. Sau poti face clona chiar.
Toledo 1M/AUS/1,6/16V /115CP midnight blue metallic
Arosa 6H/AUB/1,4/16V/107CP rosu

"I didn't mod my car to be faster/better than other cars, I modded my car so its faster/better than it was before the mod"
"When events test men, angels then appear" - Cand timpurile ii pun la incercare pe oameni, atunci apar ingerii...
 
Avatar utilizator
robert_obby
Subiect Autor
Mesaje: 4
Membru din: 15 Oct 2010, 13:22
Localitate: Iasi
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

23 Apr 2012, 01:15

Cica de la alternator a plecat beleaua ca baga 13.2 si mia zapacit echipamentele.revin cand mai aflu ceva....multunesc
 
Avatar utilizator
nmihai67
Michel-Angelo
Mesaje: 1568
Membru din: 27 Sep 2008, 18:14
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

23 Apr 2012, 04:31

Asta cu 13.2 volti este o gluma?
Alternatorul chiar baga peste 14 volti...dar nu are logica cu faptul ca tu nu vezi nimic pe bord fara cheie in contact.....nu te supara...dar pare ca electricianul o i-a babeste pe invers.
Cati volti are bateria ta pe gol? fara motor? 12.5 - 12.8?
Cred ca Dani a descris destul de bine ce este de facut, nu ma mai repet.
Eu unul tind sa cred ca ai bordul "ars" ...asa ca fa rost repede de 1 bord pentru proba...sa nu mai desfaca totul.
Nici un fel de diagnoza nu va merge cu un bord defect ..sry :(

Tine minte doar atat: faptul ca poti da la demarator din cheie arata ca ai curent pe contact.
DAR daca nu merge bordul , nu vei putea pornii motorul ..antifurtul se afla in bord si nu mai comunica cu cheia( chip) ....

MAi este ceva, daca cineva vrea sa-ti dea bordul lui de proba, dezactiveaza intai Imobilizatorul cu Vag-Can Commander, bordul celui care ti-l da , merge doar pe cheia lui !!!
Daca ma rogi - o sa incerc !
Daca nu pot - o sa caut!

Seat Toledo 1.9 TDI Signo - ASV - 140 CP - ESP - 2002
 
Avatar utilizator
BALTAZAR2003
Moderator
Mesaje: 7384
Membru din: 22 Iul 2008, 22:26
Localitate: Bucuresti Dr. Taberei
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

23 Apr 2012, 06:23

Tu duci masina la macelar? mergi la un service bun, nu te ieftini la malai ca mai mult o sa pagubesti. :hi
Cordoba Fever + Fresc, 1.4l/86Cp, 2008, Rosu Emocion
Imagine
 
Avatar utilizator
dany19940
Moderator
Mesaje: 6739
Membru din: 20 Iul 2008, 19:28
Localitate: Onesti
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

23 Apr 2012, 12:57

Poate sa ia bordul de imprumut si fara sa dezactiveze IMMO, dar masina va porni doar acele 2 secunde. Dar macar va porni !!! Apoi poate decide ce vrea sa faca. Cel putin eu asa as face...
Toledo 1M/AUS/1,6/16V /115CP midnight blue metallic
Arosa 6H/AUB/1,4/16V/107CP rosu

"I didn't mod my car to be faster/better than other cars, I modded my car so its faster/better than it was before the mod"
"When events test men, angels then appear" - Cand timpurile ii pun la incercare pe oameni, atunci apar ingerii...
 
Avatar utilizator
nmihai67
Michel-Angelo
Mesaje: 1568
Membru din: 27 Sep 2008, 18:14
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

24 Apr 2012, 16:12

Da Dani asa este , merge 2 sec, dar i-am spus ca sa nu-l incurcam mai rau...
Daca ma rogi - o sa incerc !
Daca nu pot - o sa caut!

Seat Toledo 1.9 TDI Signo - ASV - 140 CP - ESP - 2002
 
Avatar utilizator
dany19940
Moderator
Mesaje: 6739
Membru din: 20 Iul 2008, 19:28
Localitate: Onesti
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

24 Apr 2012, 19:47

Mai este o posibilitate: sa fie defecta chiar partea electrica a contactului. Dar tot trebuie masurat pe pinii unde am zis mai sus, ca sa te lamuresti.
Toledo 1M/AUS/1,6/16V /115CP midnight blue metallic
Arosa 6H/AUB/1,4/16V/107CP rosu

"I didn't mod my car to be faster/better than other cars, I modded my car so its faster/better than it was before the mod"
"When events test men, angels then appear" - Cand timpurile ii pun la incercare pe oameni, atunci apar ingerii...
 
Avatar utilizator
nmihai67
Michel-Angelo
Mesaje: 1568
Membru din: 27 Sep 2008, 18:14
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: AJUTOR-NU MAI STIU CE SA FAC

25 Apr 2012, 04:08

Nu explica lipsa indicatoarelor de Kilometraj..ma gandisem si eu la asta. Dar eu am schimbat contactul odata si nu am gasit nimic acolo de genu asta.
Daca ma rogi - o sa incerc !
Daca nu pot - o sa caut!

Seat Toledo 1.9 TDI Signo - ASV - 140 CP - ESP - 2002

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator