Pagina 1 din 1

Ventilatie clima - merge random

Scris: 29 Iun 2016, 16:24
de owidiu
Salut,
Am si eu o problema la Cordoba mea, 1.9 TDI, 2004 si anume: porneste ventilatia pentru 1-2 minute, se opreste alte cateva minute, iarasi porneste cand vrea ea si tot asa o tine. A fost verificata, cei din service (in 2-3 locuri am fost) isi dau cu parerea cum ca ar putea fi modulul de rezistante, turbina, ca sa dam bordul jos etc.... mi se pare ca doar isi dau cu parerea.
A mai patit cineva ceva asemanator? Am incercat sa caut aici pe forum, dar n-am gasit inca nimic ceva legat de problema aceasta. Mentionez ca sunt membru nou.

Multumesc!

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 29 Iun 2016, 20:37
de dany19940
Daca are modul de rezistente, acela are in el si o siguranta termica. Aia da afara cand curentul consumat de ventilator depaseste anumita valoare. Apoi, prin racire, recupleaza ventilatorul. Mai intai da ventilatorul jos si fa-i o revizie, sa se invarta usor, apoi pune-l la loc si vezi daca mai functioneaza intermitent. Daca tot asa merge, testeaza cu alt grup de rezistente.
Daca ai climatronic, atunci nu ai rezistente, ci ai un modul de control al turatiei, care poate fi defect (probabil vreo lipitura proasta in el). Nu cred ca se poate desface ca sa fie reparat.

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 30 Iun 2016, 10:44
de owidiu
Multumesc pentru raspuns, Masina are clima.

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 01 Iul 2016, 08:53
de Andrei53
Salut,

Aceeasi problema o am si eu pe o Ibiza 6L din 2008, achizitionata de curand SH, doar ca ventilatorul porneste pentru 20-30 de secunde si se opreste pentru acelasi interval. Tot clima am.
Nu am fost pana acum la service, dar nu cred ca e ok sa porneasca/opreasca asa des...

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 14 Iul 2016, 16:21
de owidiu
Salut Andrei,
Ehh... la mine porneste si se opreste mult mai des, la cateva secunde.
Ai mai aflat tu ceva despre asta intre timp?

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 14 Iul 2016, 17:33
de dany19940
Andrei si Owidiu despre care ventilator vorbiti? Interior sau exterior?

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 15 Iul 2016, 11:25
de Andrei53
owidiu scrie:
Salut Andrei,
Ehh... la mine porneste si se opreste mult mai des, la cateva secunde.
Ai mai aflat tu ceva despre asta intre timp?


Da, am fost saptamana trecuta la revizie si i-am intrebat pe baietii de la service. Au zis ca e normal sa faca asa, mai ales cand motorul e rece. Nu are ce sa se arda/defecteze daca porneste si se opreste des, in cel mai rau caz sa se faca presiune prea mare pe instalatie si la un moment dat sa 'elibereze' fortat tot freonul aruncandu-l sub capota :lol:

Incearca sa faci un test: cand pornesti masina, da clima pe cea mai mica temperatura si viteza cea mai mare. Ventilatorul ar trebui sa mearga continuu.

@dany19940: ventilatorul care raceste si motorul. Spre deosebire de alte masini unde exista 2 ventilatoare (unul pentru racirea motorului si unul pentru clima), eu am unul singur.

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 15 Iul 2016, 12:15
de owidiu
@dany19940: eu vorbesc despre cel din interior, de sub torpedou (i se mai spune si turbina).

Ideea este ca ori e ceva la acest ventilator ori la modulul de rezistente (cel putin asa mi s-a tot spus), insa nu stie nimeni clar de la ce ar fi ca sa stiu ce schimb prima data, de aceea mai intreb pe aici, poate s-a mai lovit cineva de problema si ma poate ajuta.

In plus, pentru a umbla la acel ventilator, toti vorbesc de dat bordul jos, iar eu am gasit acest forum: http://harmandomar.blogspot.ro/2011/04/
unde se pare ca este explicat cum se poate ajunge acolo.

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 15 Iul 2016, 12:48
de dany19940
Andrei: la clima cu un singur ventilator asa trebuie sa mearga cand merge si clima, asa merge si la Arosa mea. Ca sa fi sigur de functionare, singurul sfat este sa verifici cantitatea de freon din instalatie. Sunt aparate care scot complet ce ai acum si se baga cat scrie pe eticheta de la motor. Asa poti fi sigur ca intervalele de timp de on/off ale ventilatorului sunt cele corecte.
Owidiu: am inteles ca la unele 6L merge scos ventilatorul fara sa dai bordul jos. Eu am inlocuit la una la care nu mergea asa. Pana nu ajungi sa il dai jos efectiv nu ai de unde sa stii ce si cum. O revizie nu-i strica niciodata ventilatorului, asa ca te poti apuca de el mai intai. Ideea e ca daca el totusi se invarte, inseamna ca blocul de sigurante ar fi bun, doar acea siguranta termica din el sa dea afara din cauza mersului greoi al ventilatorului, deci a depasirii consumului normal de curent.

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 15 Iul 2016, 12:55
de Andrei53
Eu ziceam de cel de la motor, pe cel de sub torpedou nici nu-l aud :lol :lol:

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 15 Iul 2016, 13:11
de owidiu
Owidiu: am inteles ca la unele 6L merge scos ventilatorul fara sa dai bordul jos. Eu am inlocuit la una la care nu mergea asa. Pana nu ajungi sa il dai jos efectiv nu ai de unde sa stii ce si cum. O revizie nu-i strica niciodata ventilatorului, asa ca te poti apuca de el mai intai. Ideea e ca daca el totusi se invarte, inseamna ca blocul de sigurante ar fi bun, doar acea siguranta termica din el sa dea afara din cauza mersului greoi al ventilatorului, deci a depasirii consumului normal de curent.[/quote]

Si deci tu crezi ca la ventilor ar trebui umblat. Dar aceasta siguranta termica de care-mi spui (care unde se afla?) nu poate sa fie ea de vina?

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 15 Iul 2016, 16:46
de dany19940
Ced ca nu patrunzi intelesul la ceea ce scriu: posibil ventilatorul sa consume prea mult, adica sa mearga infranat. De aia siguranta se declanseaza. Deci cine e de vina: siguranta sau ventilatorul ca merge greu? Multi useri au avut probleme cu ventilatoare ce se invart greu. Daca nu ventilatorul e de vina, abia atunci te poti gandi sa inlocuiesti grupul de rezistente ( asta daca ai clima manuala si nu climatronic). Siguranta aceea tocmai din aceasta cauza a fost introdusa in grupul de rezistente - sa protejeze circuitul. Siguranta e in interiorul grupului de rezistente, in acel portelan izolator, ca asta ai intrebat.

Re: Ventilatie clima - merge random

Scris: 25 Iul 2016, 11:38
de owidiu
Am rezolvat-o: modulul de trepte a fost cauza.